top of page
_1064269-1837 kopi.jpg

Magiske Nittedal

 

«Østenfor sol og vestenfor måne»
ligger Kai Jensen sitt magiske skogskjul, med et mangfold av dyreliv i gammelskog.

Øistein Rune Hansen

Skogskjulet

Dypt inne  i skogen 

ligger det en liten gjemt oase.

15 minutters gange inn i Nittedals dype skoger ligger skogskjulet idyllisk plassert ved en liten kunstig dam. Så lenge det er tilførsel av vann vil det være et vakkert vannspeil ved skogskjulet, om vinteren er dammen islagt. 

Nøtteskrike, ekorn, småfugler og flaggspett er faste gjester ved skogskjulet hele året.
 

Utover høsten dukker rovfuglene opp, spesielt for skogskjulet i Nittedal er at man har ikke mindre en fem hønsehauker i området og musvåk. Ofte får man både to og tre hønsehauker innom på en dag sammen med musvåken. Det er to voksne hønsehaukpar i området og en enslig hunnfugl.

Det er jo annen aktivitet en rovfugl og grevling ved skjulet også, mye ekorn, nøtteskriker, flaggspett, gråspett og småfugl. For ikke å snakke om naturstemningen med alle lydene og opplevelsene mens man venter. Måren er innom nesten hver natt, den har ved noen anledninger vært foran skjulet i dagslys, rev og gaupe lusker i buskene, gaupe er observert av en av gjestene.

_C080145-22web.jpg

Hva trengs av fotoutstyr

i sitter på ca syv meters avstand til enden av dammen og det er nært! Noe som innebærer at man må være veldig forsiktig med lyd og bevegelse, spesielt er det bevegelse med kamera man skal være forsiktig med.

Det er kjekt å kunne bruke en kraftig tele for tette utsnitt. Selv bruker jeg Olympus sin 150-400 4.5 noe som tilsvarer 300-800 mm på fullformat. En 200-400 mm, en 500 mm eller 400 mm vil være kjekke brennvidder dersom du har fullformat. I fotoskjulet sitter det to Gimball vugger og to kulehoder med archa swiss fester som du benytter, dette er de vanligste festene for objektiver.

Som Olympus fotograf bruker jeg også Olympus sin 40-150 2,8. Det objektivet har en bra rekkevidde og er lyssterk. Sammenlignet med fullformat snakker vi om brennvidde 80 - 300, det betyr at for eksempel en 70-200 2,8 vil kunne være et godt alternativ til hus nummer to. Skulle hønsehauken finne på å ta et bad vil man med kraftig tele bare få med hodet på hauken. Eller om den skulle lande på isen vinterstid rett foran fotografen. Det er grunnen til å ha et hus to, i tilfelle noe uventet skulle skje.

For å få de aller beste bildene har jeg plassert kamera lavt, akkurat i høyde med vannspeilet eller isen på vinteren  Det gir et fantastisk lavt standpunkt og herlige tette bilder med en utrolig nærhet til motivet. Med kamera plassert lavt for man også de beste mulighetene for å plassere vinduet i skjulet i perfekt øyehøyde når man sitter, slik at man får fint utsyn til hele plassen. Selv bruker jeg kamera skjermen vridd ut til siden på all fotografering i skjulet. Jeg sitter godt i stolen og bruker bare skjermen på kamera til å se motivene. Dette vil nok være uvant for de som ikke har brukt teknikken før. Men som sagt, alle mine bilder er tatt på denne måten, og det fungerer strålende!

Det er et kvarters motbakke å gå så tykk genser og jakke bør pakkes i sekken, for du blir garantert varm. Godt solid fottøy er smart, det er et lite parti som er bløtt, samt noe ulendt. På vinteren er det hardtråkket sti og man trenger ikke truger. Det kan bli litt kjølig å sitte stille lenge, så en stilongs er ikke dumt. Ta gjerne med en lett sovepose som du kan tre på deg når du sitter og venter vinterstid. Et par varme tøfler eller tykke raggsokker er også å anbefale uansett årstid. 

Det er en gassovn i skjulet, det gjør det ganske så komfortabelt på kalde vinterdager. Det er bøttetoalett i skjulet, ment for tyngre saker, ellers tar man med seg en tisseflaske. 

_B190535-523-2d.jpg

Leie av skjul


Oppdatert info om skogskjulet i Nittedal!


https://www.skogskjulet.com/post/siste-mulighet-i-nittedal


Veldig mye arbeid er lagt ned for å få så optimale fotoforhold som mulig, både med tanke på foring, bakgrunner kulisser, muligheten for å ha to kamerahus og i den anledning kameravinkel. Det er også tatt hensyn til hvordan lyset endrer seg gjennom året. Alt er lagt til rette for å kunne ta bilder som virkelig skiller seg ut. Jeg tar i mot et begrenset antall fotografer som får en helt unik mulighet. 

Etter en vellykket vår/sommer 2021 er jeg kommet frem til øst det beste for fotografene er å overnatte i skjulet på vår/sommer sesongen, slik at grevlingen forstyrres minst mulig. 

 

For deg som fotograf innebærer det en liten maratonøkt med naturfoto. Vi snakker om fem timers kveldsfoto, så noen få timer med søvn før det igjen er nye fire-fem timer med morgenfoto. Med andre ord kan det bli grevling både til morgen og kveld. Man kan også være heldig å få mår som er aktiv på foringsplassen og fort kan dukke opp mens det er lys. Men det er selvsagt også et yrende fugleliv ved dammen, med ekorn som flyr frem og tilbake. Her kan det meste dukke opp!

På senhøsten, fra oktober er det annerledes, da går man inn mens det er mørkt, og ut mens det er mørkt. Da bør man ha med seg en god matpakke og være forberedt på en spennende og lang dag. 

 

Vinterstid er det enda kortere dager med magisk lys hele dagen. En vintertur til skogskjulet vil gi opplevelser for livet, tettere på naturen en dette kommer man ikke!

Ta kontakt for pris og andre spørsmål

Kai Jensen
Tlf: 90693535
mail: kai@gallerikj.no

_3301185-2156.jpg
_8040744-392.jpg
IMG_3767_edited_edited.jpg

Arne Aaland

Fredagskvelden blei tilbrakt sammen med Kai Jensen i fotoskjulet hans i Nittedal. Fugler og dyr speiles i vannet og lys som forandrer seg hele tida gir mange nye muligheter hele tida. Et sted som er vel verdt et besøk så det blir nok flere turer til Nittedal. Takk til Kai for ei særdeles trivelig økt!

33505946_10156279421228911_6249671667631

Bjørn Stuedal

Nesten vanskelig å ta dårlige bilder med slike kulisser. 5 av 5 stjerner for fotoskjulet.

105493829_10157029939141008_167715584034

Anngunn Flatebø Dårflot

Tusen takk for en fantastisk tilrettelegging, og en opplevelse for livet. Her var det virkelig et yrende dyreliv hele kvelden og morgen etter, vi kommer gjerne tilbake.

31960679_10156373726072767_2808958819751

Anita Price

Det har stått på ønskelisten lenge å få fotografere ekorn med speiling, og endelig fikk jeg tatt det etterlengtede bildet (bildene). Tusen takk for at vi fikk komme Kai, en fantastisk opplevelse! Anbefaler å ta en tur til dette skjulet.

Pål Brenne

Takk for alle gode kommentarer. Det er Kai Jensen som har mesteparten av skylda for disse bildene. De er tatt fra hans fotoskjul i Nittedal. Imponerende foringsplass med mange muligheter for bilder.

  • Facebook Social Ikon
Skjermbilde 2021-07-18 kl. 20.23.46.png

Rachel Glasser

...og noen bilder til fra det flotte skjulet til naturfotograf Kai Jensen i Nittedal...

  • Facebook Social Ikon
Skjermbilde 2021-07-18 kl. 20.40.04.png

Tore Tangen

I går var jeg hele dagen i fotoskjulet hos Kai Jensen i Hakadal. Vi hadde en kjempedag med lange besøk av musevåk, 2 hønsehauker, masse nøtteskriker, et helt teppe med børkefinker, bokfink, meiser og gjerdesmett. Dessuten ekorn som for rundt omkring den vesle vanndammen utenfor skjulet. Så også noe vi tror var mår en kort stund tidlig på morgenen, men da var det for mørkt til å fotografere. Nå gleder jeg meg til å ta en titt på bilder og videoer fra besøket.

Tusen takk til Kai for et kjempeflott besøk i skjulet hans.

En tur dit kan anbefales på det varmeste.

104576393_10158483785706182_6787141182145911928_n.jpg
  • Facebook Social Ikon

Bildegalleri alle foto Kai Jensen

bottom of page